Αυχενικό /Αυχεναλγία 

 

Ο πόνος στον αυχένα (αυχενικό) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. 

 

 

Συνήθως προκαλείται από την κακή στάση του σώματος, σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία και ο ύπνος. Αυτό προκαλεί καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων της περιοχής, με αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στο κεφάλι ή τον ώμο.  Μπορεί να εμφανιστεί αιφνίδια, μετά από μία απότομη κίνηση ή ένα τροχαίο ατύχημα, ή να εγκατασταθεί σιγά-σιγά και να παραμείνει για εβδομάδες ή μήνες. 

Η αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα, ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και μια πλήρη νευρολογική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, θα ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα. Σοβαρές παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), η αυχενική μυελοπάθεια, τα κατάγματα και οι όγκοι της περιοχής κ.ο.κ.   

 

Αυχεναλγία 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αυχένα μας είναι όχι μόνο ότι (συνήθως) είναι τόσο ευέλικτο, αλλά πρέπει επίσης να φέρει ένα βαρύ φορτίο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, το κεφάλι μας! Η αυχενική μοίρα είναι γεμάτη από νεύρα, πολλούς μυς και επτά σπονδύλους. Είναι έτοιμη να αντέξει και να συγχωρήσει πολλές από τις αμαρτίες της καθημερινής ζωής, 
αλλά όταν τα πράγματα γίνονται πάρα πολλά γι 'αυτήν, ανταποκρίνεται!

Οι κύριες αιτίες της αυχεναλγίας είναι προβλήματα στη στάση και επιβαρυμένοι μύες, στον αυχένα και στους ώμους. Μακροπρόθεσμα, συρρικνώνουν και σκληρύνουν - και γίνονται επώδυνοι. Ο πόνος στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα έχουν επίσης τις ρίζες τους στο ψυχολογικό στρές. Ο πόνος στον αυχένα ύστερα από αιφνίδια υπερέκταση του είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού δίκην μαστίγιου. Κατά την απότομη κίνηση  επιτάχυνσης-επιβράδυνσης, το κεφάλι ρίχνεται εμπρός και πίσω - οι μύες και οι σύνδεσμοι διατείνονται.


Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο γιατρός σας κάνει την κατάλληλη διάγνωση

Οι απλός πόνος των «σκληρών» μυών στον αυχένα διαγιγνώσκεται σχετικά εύκολα από τον εξετάζων ιατρό, καθώς σας κάνει διάφορες ερωτήσεις. Με τα χέρια του, ψηλαφίζει τους αυχενικούς σπονδύλους, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να εντοπίσει τον μυϊκό σπασμό. Πατάει τη σπονδυλική σας στήλη, ελέγχει αν πονάει οπουδήποτε. Εάν ο πόνος ακτινοβολεί σε ένα ή και στα δύο άκρα, ο γιατρός σας θα εξετάσει εάν ορισμένες ρίζες των νεύρων είναι ερεθισμένες. Σε αυτή τη νευρολογική εξέταση, ελέγχει τη μυϊκή δύναμη και τα αντανακλαστικά σας. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ευαισθησίας, ο γιατρός ακουμπά ελαφρά το χέρι πάνω από τους ώμους, τους βραχίονες ή τα χέρια για να ελέγξει εάν υπάρχει αναπηρία.

Σε προηγμένες διαγνωστικές εξετάσεις, ο γιατρός σας μπορεί (και θα ...) χρησιμοποιεί τις τεχνικές απεικόνισης. Αυτές είναι ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή τομογραφία μαγνητικού συντονισμού με απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης, πιθανώς και του λαιμού ή του κεφαλιού. Επιπλέον, θα παραπέμψει σε αιματολογικές εξετάσεις, πιθανώς ακόμη και μια καρδιολογική διαγνωστική διαδικασία. Με αυτές τις έρευνες μπορεί να καθοριστεί εάν υπάρχει μία κήλη δίσκου, μια προεξοχή δίσκου, μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, συριγγομυελία, κύστες, όγκος, εκφυλίσεις των μικρών σπονδυλικών αρθρώσεων.
Μην αμελείτε τον πόνο στον αυχένα

Ο πόνος είναι πάντα ένας υπαινιγμός, ένας συναγερμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στον πόνο. Μην αμελείτε τον πόνο στον αυχένα...! Ένα παυσίπονο μπορεί να ανακουφίσει ή να εξαλείψει τον πόνο. Ένα κολάρο που κρατά την περιοχή του λαιμού σταθερή για λίγο καιρό μπορεί να είναι μια καλή θεραπεία, καθώς και η φυσιοθεραπεία και η χειροπρακτική. Ως φυσιοθεραπευτικές εφαρμογές, μπορούν να συνταγογραφηθούν, ηλεκτροθεραπεία και υπέρηχος. Προωθούν την κυκλοφορία του αίματος και τις μεταβολικές διαδικασίες στον ιστό έχοντας χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Και οι χαλαροί μύες τροφοδοτούνται καλύτερα με αίμα, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Συνιστάται επειγόντως ένας σχεδιασμός χώρου εργασίας σύμφωνα με εργονομικές παραμέτρους. Με τις υπερτιθέμενες καταθλίψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσεγγίσεις ψυχοθεραπευτικής θεραπείας. Οι εγχύσεις κάτω από τον έλεγχο CRT, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Οι επίμονες ενοχλήσεις παρά την εκτεταμένη θεραπεία του πόνου ή / και ενδείξεις βλάβης νεύρου στο στον αυχένα- για παράδειγμα με μία κήλη δίσκου ή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης - κάνει μια χειρουργική επέμβαση (μικροχειρουργική) συχνά αναπόφευκτη. Για ορισμένες ενδείξεις, μπορούν να ληφθούν υπόψη και άλλες θεραπείες, όπως η νάρκωση του νεύρου με ένεση, η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η διαδερμική αποσυμπίεση με λέιζερ, η αντικατάσταση δίσκων και άλλες. Αυτό ισχύει επίσης για την αστάθεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπου μπορεί να ληφθεί υπόψη η σπονδυλοδεσία.